0 212 549 00 59
Facebook ta Paylaş
Twitter ta Paylaş
HİZMETLERİMİZ
Turbo Servisi

Turbo Servisi

Turbo Servisi

YÜKSEK BASINÇ TURBO

Genellikle motorun modifiyesinde sağlanmaya çalışılan daha fazla basınçlı soğuk hava girişi ve bunu belirli oranlarda besleyebilecek yakıt enjeksiyonudur. Yanma odasında patlayarak piston hareketini sağlayan hava benzin karışımında benzin oranı hava oranına göre çok azdır. Genellikle 14:1 veya 15:1 gibi hava:benzin oranları ile bu patlama gerçekleşmektedir.

İçeri giren havadaki moleküllerin yoğun olması en önemli faktördür. Bu da ısı farkına göre değişir. Soğuk hava sıcak havadan çok daha yoğundur. İçeri giren hava ne kadar yoğun olursa içerdeki patlama o derece şiddetli, üretilen güç ve tork da o derece yüksek olur. Otomobillerin soğuk havada daha iyi performans göstermelerinin ve hava filtrelerinin soğuk hava alacak şekilde monte edilmesinin sebebi de budur. Daha fazla yoğun havayı içeri almanın ise çeşitli yolları vardır

Literatürde aşırı besleme olarak da tabir edilen ve birbirine benzer mantıkla çalışan Turboşarj, Süperşarj ve Kompresör uygulamaları buna örnektir.

Süperşarj

Şekilde görüldüğü gibi, süperşarj aslında basit bir kompresördür. Dışarıdan gelen havayı basınçlı bir şekilde içeri püskürtecek şekilde dizayn edilmiştir.Süperşarjın iki çeşit uygulanması mümkündür. Emme manifoldu ile throttle body arasına veya throttle body’nin önündeki hava girişine monte edilebilir. Eğer emme manifoldu ile throttle body arasına monte edilirse, enjeksiyon sisteminde mekanik bir değişiklik yapmadan benzin akışının ayarlanması mümkün olur. Bu genellikle yarış otomobillerinde de tercih edilen daha pratik bir sistemdir. Eğer süperşarj throttle body’nin önünde monte edilirse, gelen basınçlı havayı karşılamak için normalden daha yüksek basınçla yakıt püskürtülmesi gerekecektir.

Süperşarjın içindeki kompresör çalışma gücünü yine motor kayışlarından ve dişlilerden alır. Bu çalışmak için turboşarja göre daha fazla güç gerektiren bir sistemdir. Ayrıca sağladığı sıkışma sebebiyle motorun çabuk yıpranmasına sebep olmaması için motor kompresyon oranı pistonların değişmesi suretiyle düşürülmelidir.

Dezavantajı

Aynı silindir hacminde ve aynı yanma odalarına sahip iki motordan, süperşarj uygulanmış olan motor aynı büyüklük içinde daha fazla sıkıştırma ile çalışacak ve daha fazla benzin yakacaktır. Buna karşılık turbo uygulamasındaki kadar yüksek güç veremeyecektir.

Avantajı

Turboşarj uygulamasında, turbonun devreye girmesi için yanan gazın geri dönmesi ve türbünü doldurması gerekmektedir. Fakat Süperşarj uygulamasında turbonun devreye girmesi için gereken zaman ve motor devri, süperşarjın devreye girmesi için gerekmemektedir. Gaz pedalına ilk basıldığı anda açılan süperşarj, en alt devirden itibaren gücünü gösterecektir.

Turboşarj

Turboşarj, egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj olarak tanımlanabilir. Gücünü süperşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır.

Şekilde görüldüğü gibi, yanma odasında patlayan hava benzin karışımı, gaza dönüşerek egzoz sübaplarından egzoz manifolduna doğru itilir. Bu aşamada egzoza giden gazın basıncı, yol üzerindeki turbonun pervanesini döndürür ve bu yönlü pervane sayesinde gazın önemli bir kısmını türbüne girer. Türbün basınçlı gazla dolduğu andan itibaren ters yöndeki kompresör pervane de basınçla dönmeye başlar. Gazı, basınçlı bir şekilde, dışarıdan alınan ve emme manifoltuna giren temiz havanın üzerine püskürterek motora giren toplam hava yoğunluğunu ve basıncını normalin yaklaşık %50 daha üstüne çıkarır. Bu da içeri giren havanın benzinle birlikte ateşlendiğinde çok daha şiddetli bir patlama gerçekleştirmesini sağlar.

Tabi ki süperşarjda olduğu gibi, turboda da motor kompresyon oranı atmosferik motorlara göre daha düşük tutulmalıdır. Aksi takdirde yüksek basınçtan dolayı motor çabuk yıpranacak ve hatta çok zorlandığı durumlarda motorun patlama riski ortaya çıkacaktır.

Turbo uygulaması, motorun pistonları ve gerekiyorsa diğer aksamının da uygun şekilde değiştirilmesi suretiyle yapılmalıdır. Gücün %50’lere varan artışına dayanma ihtimali zayıf olan şanzıman ve aktarma sisteminin de değiştirilmesi gerekebilir.

Turbo motorlar kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise otomobili yüksek devirlerde kullandıktan sonra motor stop edilmeden önce kısa bir müddet de olsa rölantide çalıştırılarak, türbünün boşalması ve soğumasına izin verilmesidir. Aksi takdirde gazın sirkülasyonu esnasında türbün boşalmadan bir miktar gaz içerde hapis olacak ve zaman içinde turboyu ciddi şekilde yıpratacaktır. Turbo uygulamasının motorda çok daha fazla yük ve yüksek ısılara yol açacağı ve bunun için intercooler uygulamaları veya diğer soğutma yöntemleri gerektiği unutulmamalıdır.

Turbo uygulaması özellikle ülkemizdeki otomobil modellerinde süperşarjdan daha yaygındır.

Bu uygulamanın bir çok zaman Avrupalı standart otomobillerde fabrika çıkışı uygulandığı da görülmektedir. Örnek olarak VW’nin 1.8 litre hacimli 125 beygir güç üretebilen motoruna uygulanan çok küçük türbünlü bir turbo ile 1.8T motorunu yarattığı ve 150 beygir güç ürettiği bilinmektedir.

Eski Honda Accord’larda kullanılan 2 litre motorlu 135 beygir güç üretebilen Honda motoru, Rover tarafından 220 coupe turbo ve Rover 620ti modellerinde güçlü bir turbo ile kullanılmıştır. Sonucunda 200 beygir güç üreten bir makine ortaya çıkmıştır

,

Turbo Yedek Parça

Turbo Yedek Parça Tüm marka ve model araçlar için otomobil turbosu, kamyon turbosu, otobüs turbosu, kepçe turbosu çeşitlerini stoklarında bulunduran Osmanlı Turbo sektörünün öncü kuruluşlarındandır.   EN UYGUN TURBO FIYATLARI IÇIN BIZI ARAYIN ! REVIZYONLU TURBOLAR 1 YIL GARANTILIDIR ÖNCELIKLI HEDEFIMIZ : MÜŞTERI MEMNUNIYETI TÜM MARKA VE MODEL ARAÇLARA TURBO TAKIYORUZ İKITELLI BÖLGESINDE PROFESYONEL TURBO SERVISI  

Devamı
,

Turbo Montajı

Turbo Montajı 1.Turbo yağ giriş borusu ve çıkış borusu körlenecek 2.2.Motorun yağı dökülecek ,tekrar yeni yağ konulacak , motor yaklaşık yarım saat rölantide çalıştırılacak. 3.Bu arada yağ pompasının basıncı kontrol edilecek. 4.Motorda başka arıza varsa giderilecek. 5.Motorun yağı tekrar dökülecek ,sızıntılara bakılacak, talaş varsa tekrar yeni yağ konup aynı işlem tekrarlanacak. 6.Körlenen yağ borularının delikleri açılarak, turbo yerine bağlanacak,yağ boruları iyice temizlenip hava tutulacak ,conta yerlerinde silikon veya sıvı yapıştırıcı kesinlikle kullanılmayacak. 7.Motor üreticilerinin önerdiği orjinal turbo yağı kullanılacak. ayrıca yağ filtresi değişecek. 8.Motor üreticilerinin önerdiği orjinal hava filtresi kullanılacak ve hortumlar temizlenecek varsa intercooler radyatörü kimyasal maddeyle temizlenecek. NOT : Hava filtresi temizlenirken basınçlı hava kullanılmayacak ve hortumlar temizlenirken üstübü kullanılmayacak. 9.Motorumuzu bu işlemlerden sonra çalıştıracağız. araç çalıştıktan sonra kesinlikle 10 dakika gaza basılmayacak, rölantide çalışacak,aracı stop ettiğimiz zaman motor mutlaka 3veya 3 dakika rölantide çalıştırılacak, öyle stop edilecek. 10.Turbo arızası nedeniyle yolda kalmış araca yolda turbo takmak kesinlikle yanlıştır. araç servise alınıp yukarıdaki işlemler sırası ile yapıldıktan sonra turbo yerine montaj edilmelidir.

Devamı
,

Turbo Tamiri

Turbo Nasıl Çalışır 1)  İlk olarak fotoğrafları çekilir    2)  Eksenel ve radyal boşlukları, TÜRKAK-Türk Akreditasyon Kurumu tarafından onaylanmış,yetkilendirilmiş merkezden onaylı kalibrasyonlu cihazlarımız ile ölçülür    3)  Kök hatanın tespiti için bize ipucu olabilecek tüm bulgularımız detayları ile birlikte "Atölye İş Emri" formunda kayıt altına alınır,   4)  İncelememizin ardından turbonun tamir fiyatı çıkartılır ve müşteriden alınan onayın ardından garantili olarak turbo ünitesinin montajına başlanır,   5)  Montaj esnasında orjinal fabrika standartları (tork, max.hareket miktarı v.b.) uyulmasına özen gösterilir,   6)  Son teknolojik makinalarımızda mil balans, ses balans, yağ kaçağı testleri yapılır, ardından wastegate ayarları gerçekleştirilir ve testi başarı ile tamamlanan turbo ünitesi için "Teknik Servis Raporu" düzenlenir ve "Test Raporu" ile birlikte müşteriye teslim edilir,   7) Sistemimiz geriye dönük her türlü bilgiyi (Aracın markası, modeli, kilometresi, plakası v.b.) 10 sene saklayacak şekilde oluşturulmuştur. 

Devamı
Turbo Servisi | Osmanlı Turbo - Turbo Fiyatları - Turbocu - Turbo Tamiri - Turbo Servisi - İkitelli Turbocu